HTML

Legyőzhetetlenek

2009.12.28. 02:38 Sceurpien

Invictus... Zene nélkül sajnos, ugyanis sehol nem adták még ki a filmzenét hivatalosan. De méltatlan ezt így kezdeni. Kezdjük egészen máshol.

Van egy férfi, aki évtizedeket töltött bötönben a népe szabadságáért, és végül az ország elnökének választották, az első fekete elnöknek hazájában, Dél-Afrikában. A film készítői, köztük elsősorban a rendező Clint Eastwood őt teszi meg a mozi központjába, és körülveszi egy országgal, ahol faji előítéletek vannak, és bemutatja, hogy képes valami, mondjuk a sport ezeket a határokat áthágni. Nagyon sablon a történett ez alapján, még akkor is, ha igaz történet (ezt tudjuk). Kegyetlennek tűnhet ráadásul, hogy ezt a törtlnetet, amit amerikai filmek ezrei beleraktak már 85 max 100 perces játékfilmekbe, ezúttal 132 percen keresztül kell nézni. Jobban mondva nem kell, csak érdemes. A Golden Globe jelöltek között ugyan nincs ott a film, de mind a rendező (Clint Eastwood), legjobb férfi főszereplő (Morgan Freeman) és legjobb férfi mellékszereplő (Matt Damon) is jelölve lett. 

A történetről nem nagyon írok, el lehet képzelni, utána lehet járni, jah és meg lehet nézni. Viszotn érdekes látni, hogy a film mennyire összeszedte a múlt évi "díjközeli" filmek tulajdonságát. A faji előítéletek a Gran Torinoból, vagy a Gettó Milliomosból, az archívra hajazó felvételmód a Milkből, a Frost/Nixon eredetisége és komolysága, a Wrestler egykét kamerabeállítása és a hanghatásai (mikor a közönséget olyan speciálisan halkították le a végén pl)... ezeket mind tartalmazza a film, és épp ezért lesznek még a sablonok sem annyira sablonosak, pedig nem egy Legolas-Gimli párt látunk, és lesz az a vége, ami ugye mindenki számára egyértelmű. 

Jó film, nem a legjobb, nagyon nem, érhető, hogy nem jelölik a filmet. Sajnálatos, hogy egy olyan mezőnyben, ahol például ott van James Cameron (Avatar) és Quentin Trantino (Becstelen Brigantik), egyszerűen esélye sem lesz. A színészekről nem tudok nyilatkozni, mert ott nem láttam semmi mást még (hála a magyar mozinak :)).

Nah még egy összefoglalás. Tehát a film 10/7.8. Nem csak szerintem, az imdb is ezt mondja. Higyjünk ezúttal neki. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbfilmzene.blog.hu/api/trackback/id/tr651627522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása