HTML

Ha minden...

2009.12.27. 00:00 Sceurpien

Istenem, ha minden film olyan lenne, mint a The Dark Knight... Most így belegondoltam. Az IMDB nagy mértékben azért releváns adatokat mutat, és ha egy film benne van a TOP250-ben, akkor jó, ha az ember ismeri. Ha benne van a TOP50-ben, akkor jó, ha látta. Ha TOP10-ben, akkor pedig nem is tudom. Kívülről kéne fújni?

IMDB-rész

És a The Dark Knight benn van. Akármilyen furcsa, nem esett ki a "nagy felhajtás" után a legjobb 10 filmből, ami ezen a világon létezik. Ami azért egy elég jó jel szerintem. Hasonló magasságokban volt a Wall-e, sőt a koruk is megegyezik, de a kis robot azóta a 43. helyig csúszott. A Becstelen Briganty-k csak pár napig bírta a TOP10-ben, most már csak 68. A magát a TOP20-ig felverdeső District9 pedig még a 96. hellyel épphogy tartja magát a legjobb 100-ban. Az aktuális kedvenc, az Avatar most a 22. és nem valószínű, hogy ennél bármikor is előrébb fog kerülni, inkább hátra. 

Akkor miért van az, hogy ez a film ottragadt? Hogy ez a film az emberek nagy része szerint csak néhány Keresztapa résszel, egy Remény rabjaival, Kakukkal, Ponyvával, Jóval Rosszal Csúffal, Schindlerrel és 12 dühös emberrel verhető meg? Sőt, ha megnézzük az arányokat, akkor látjuk, hogy a Dark Knight-nál többen csak a Remény Rabjai-ra szavaztak a TOP10-ben, azaz túlélte a "tömeghisztériát" is, amit ha ráeresztenénk mondjuk a 12 dühös emberre, a filmet legalább a 250-es lista aljáig húzná. Ha nem tovább.

Ledger halála?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy Heath Ledger halála nem lenne egy nagy pluszpont a film mellett. Viszont akkor nézzünk erre egy ellenpéldát. A Holló-t. A film egy klasszikus, ráadásul egy "népcsoportnak" kultuszfilmje, lett belőle zeneszám, egy klasszikus vers az alapja. És egyébként egy nagyon jó film. Ráadásul meg is halt benne a főszereplőt játszó Brandon Lee, aki ráadásul Bruce Lee fia. Ráadásul lelőtték benne egy vaktölténnyel. És hol van most? IMDB 7.6 ami egyáltalán nem rossz, de nincs a 250-ben. Szóval ez az én érvem, amiért vegyük ki a tömeghisztériát, és koncentráljunk egyedül a filmre.

Történet...

A történetet magát a forgatókönyv alapozza meg. Akkor jó egy forgatókönyv (ebben a stílusban), ha a néző maximum annyit tud a végéből, hogy úgyis a jó győz, viszont meglepőek benne a fordulatok. Akkor jó még egy forgatókönyv, ha vannak benne idézhető szövegek, olyan mondatok, akár beszédek, amiket a rajongók matricára tudnak akasztani, vagy kántálni magukban. Olyan párbeszédek, amik lekötik az embert, és tényleg előre viszik a cselekményt. Nincsenek fölösleges lassulások, mindig minden mondatnak célja van, akkor is, ha ezt elsőre a néző észre sem veszi csak később, vagy csak a sokadik nézésre. Ennek a film maradéktalanul eleget tesz, talán jobban mint bármelyik másik a világon. Van rövid szlogen? Nem is egy.

  • Why So Serious?
  • Let's put a smile on that face!
  • I believe in Harvey Dent!
  • And i thought my jokes were bad...

Vagy hosszabbak, amiket lehet idézni értelmes gondolatok közben?

  • You either die lika a hero or you live long enough to see yourself become the villain. 
  • And your plan is to blackmail this person? Good luck.
  • See, I'm not a monster. I'm just ahead of the curve.

Ugyanez igaz a párbeszédekre, a beszédekre (Harvey Dent az étteremben, pl), sőt hála Joker jellegzetes stílusának, még egy olyan rövid szöveg, mint az "It's gone", vagy a "No, I'm not" is ismerőssé tehető a film miatt. Van még ilyen film? Bizonyára nem sok.

Karakterek...

Nem lehet egy történet elég jó ahhoz, hogy pocsék karaktereket is elviseljen. Viszont egy jó karakter, egy jó szerep, és egy passzoló színész tökéletesen kiegészíti a történetet. Lássuk csak mi van ebben a filmben. Christian Bale alias Batman szerintem jó. Nem, nem egy 10/10-es alakítás, de csak azért, mert nem lehet sok mindent alakítani maszkban. Volt olyan jelenet, ahol a fejünket fogtuk miatta? Egyáltalán nem. Rájátszott a történetre, és jól tette. Nem lehet negatívat mondani rá. Ledger á la Joker... ide nem írok semmit. Mindenki tudja. A három "öreg", azaz Alfred, Gordon és Lucius Fox (Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman) mind hozzák azt amit egy ilyen szintű színésztől el lehet várni. A szerepek simulnak a történetbe. Aaron Eckhart szintén jól játssza Harvey Dent-et, szerintem nagyon nem mondható gyenge láncszemnek. Jó választás arcilag is, és karakterileg is a szerepre. Az "első" rész óta egyedül Rachel Dawes helyén lett változás, amit úgy ahogy elvisz Maggie Gylenhall, szóval ha a karakterekre nem adhatunk max pontszámot, az maximum miatta van, de szerintem ő is kihozott mindent, amit lehetett, de túl bonyolult személyiség volt ahhoz, hogy egy fél film alatt pár jelenetben mindent ki tudjon mutatni. Nem lehet a szerepre haragudni. Ez is jó. Mi van még?

Effektek, hangok, külcsíny...

Hatalmas város, változatos helyszínek még a városon belül is, eszméletlen szerkentyűk eszméletlen kinézettel, hihetetlen robbanáshangok, fejre eső kamion... szerintem nem lehet panasz. Bár ez az a kategória, ahol a minőség legkisebb mínusza is már gagyivá tehet valamit, de itt ez nem fordult elő. 

Zene...

Spoiler, de majd később nyilatkozok részletesen. 10/10.

Rendezés...

Ami mindent összefog, ami a helyére rakja a dolgokat. Meg úgy összességében, ha a rendezőt dicsérjük, akkor az az egész filmre vonatkozik. Tud bárki bármit, ami nincs a helyén itt? Bárki bármit, ami nem passzol? Logikátlanságot? Egyértelmű dolgokat, amiket bonyolultnak állítanak be? Mondatokat, amiknek nincs értelmük? Akár egy kisujjmozgást, ami nem fontos a történet szempontjából? Mert szerintem nincs. Ez a film az új évezred első évtizedének legjobb filmje. Mivel napokon belül kezdődik a következő, úgy gondolom, nem árt megválasztani a legjobbat. És az ez. Az IMDB szerint is, és szerintem is. 

Because he's not our hero. He's a silent guardian, a watchful protector. A Dark Knight.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbfilmzene.blog.hu/api/trackback/id/tr661619763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása