HTML

Golden Globe jelöltek – 2011 – Betétdal

2010.12.15. 04:06 Sceurpien

Az idei év már első pillantásra jobbnak ígérkezik, mint a tavalyi, legalábbis ami a fesztiválokra és díjátadókra elkészülő filmeket illeti. Az elmúlt év gyenge közepes átlaga után idén újra jönnek a nagyágyúk: Darren Arronofsky és Peter Weir is újra kész lett egy filmmel, nem is beszélve a már agyonajnározott (jogosan) Inception érkezéséről, vagy David Fincher Facebook-filmjéről. De ne is beszéljünk többet ezekről, mert mindnek meg lesz a maga helye, kezdjük az idei körutazást a zenéknél.

A legjobb betétdal kategória jelöltjei azon kevesek közé tartoznak, ahol csak számomra ismeretlen dalok vannak: az aranyhajat és a Narniát még nem láttam, a Börleszk és a Country Strong pedig még nem érkezett hazánkba.

A Christina Aguilera főszereplésével készült Burlesque folytatja a múltévi Nine, és a jóval korábbi Chicago és Moulin Rouge vonalat: valami csaj valahova kerül, ahol táncikálnia és énekelnie kell, és raknak hozzá fűszerként egy-két hírességet (pl. Cher). Ennyi elég ahhoz, hogy a 12-18-as és a 28+os női korosztály teljesen elaléljon, pláne akkor, ha van egy Ewan McGregor, vagy egy Richard Gere is a filmben. Ebből a műből két dalt is a legjobbak közzé vett az aranyglóbusz zsúrije:

Bound To You by Christina Aguilera

 You Haven't Seen The Last Of Me by Cher


A Country Strong szerény véleményem szerint a lehető legrosszabb módon próbálta meg folytatni a Crazy Heart örökségét: nem a country énekes szálat kellett volna megtartani, hanem a szomorú férfi-hangulatot, ha mindenképpen díjat szeretnének. Mi sem igazolja ezt jobban, hogy ezt a kategóriát múlt évben Ryan Bingham Weary Kind-ja nyerte, a Crazy Heart-ból, ami pedig a szintén betétdalnyertes Wrestler (Pankrátor) stíluskoppintása. Ezzel szembe menve idén tényleg nincs „férfidal”, itt Gwyneth Paltrow énekli egyébként egyáltalán nem rosszul Bob DiPiero, Tom Douglas, Hillary Lindsey és Troy Verges dalát. Ezt a felsorolást csak azért ejtettem meg mert... mindjárt kiderül.

Coming Home by Gwyneth Paltrow


Az Aranyhajat még nem mertem megnézni, elvégre férfiember jó szívvel csak nem ül be egy Disney mesére. A készítők nem bízták a véletlenre: a jelölt dalt az az Alan Menken szerezte, aki már nem egy Walt-féle mesét emelt tökéletesről zseniális szintre: Aladdin, Pocahontas, Kis hableány, Notre Dame-i toronyőr, Szépség és a Szörnyeteg... csoda hogy csak 8 Oscar-t nyert? Nem, nem írtam el. Csak az Amerikai Filmakadémia nyolcszor adta neki oda az aranyszobrocskát, és további tízszer jelölte a megtisztelő díjra, utoljára egyszerre három dallal a Bűbáj (Enchant) miatt 2008-ban, amikor végül is a Falling Slowly c. dal vitte el a Once-ból. Jah és még egy apróság a számról, ha már a többiről nem nagyon írtam: érdemes megfigyelni, amikor a srác énekli azt a két szót, hogy „crystal clear”. Elég ritkán használják az angolok, érdekes, hogy pont olyan akcentussal mondja itt Zachary Levi ezt, mint Jázmin hercegnő a Whole New World-ben, ami ugye szintén Alan Menken.

I See The Light by Mandy Moore and Zachary Levi


A Narniának szokása minden rész végére egy teljesen oda nem illő dalt bevágni: legalábbis ez lesz a következtetés, ha a jelölt szám, csakúgy mint Regina Spektor The Call című számát a második részben. Az egészben tényleg csak az a zavaró, hogy a szám tényleg nagyon szép, zseniális, csak nem odavaló. Kár is érte, hogy azt például nem jelölték Oscarra, sem Golden Globe-ra (a korábban említett 2008-as évben, amikor Alan Merken kapott 3 jelölést, és a Once nyert, úgy látszik nem fért bele a mezőnybe), pedig sokkal jobb volt, mint a mostani kis izé, amit egyébként Hillary Lindsey, Carrie Underwood és David Hodges írtak. Akinek éles a szeme, észrevette, hogy Hillary Lindsey, akiről még életemben nem hallottam (és az IMDB se J) két számmal is képviselteti magát az illusztris mezőnyben.

There's A Place For Us by Carrie Underwood


És akkor a futottak még kategória: azaz nem is azok, hanem akik egyértelműen kimaradtak, pedig itt lenne a helyük.

Végighallgatva a számokat egyértelmű, hogy ezt a szintet simán hozta a más kategóriában egyébként jelölt Így neveld a sárkányod (How To Train Your Dragon).

Sticks and Stones by Jonsi


Óriási hiányzó a Toy Story 3, aminek az első része már egyszer megnyerte ezt a kategóriát, és szintén több dalt is delegálhatott volna a mezőnybe. Ezek közül az első rész díjnyertes betétdalának spanyol változatát (igen, ez elhangzott az eredeti angol részben J) rakom ide.

You’ve Got a Friend In Me by Randy Newman


És még sokan mások. Viszont megteszem a kötelességem, és mondok egy tippet is: szerintem a legjobb egyértelműen a Coming Home volt a Country Strong-ból, de az Aranyhajat sem zárom ki. Ismerve a zsűriket, nem lehet kizárni a Burlesque-et sem, hiszen simán adnak akár egy Oscart is egy híres zenésznek, ha már épp itt van, és akkor még nem is mondtam, hogy Carrie Underwood is elég népszerű Hollywood-i berkekben, szóval fogós kérdés. Remélem a Gwyneth Paltrow dal nyer. Én arra szavazok.

Örülök, hogy elolvastad ezt a posztot, nemsokára jelentkezek egy másik kategóriával!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása