HTML

1994

2010.01.06. 18:14 Sceurpien

 Eltelt néhány nap, sőt sok is. Ráadásul most sem szolgálok zenével, hanem csak egy régi gondolattal, ami majd talán 10 év múlva interjúkkal teletűzdelt dokumentumkönyvként lát majd napvilágot, akár az én tollamból is. Ha így lenne, minden bizonnyal azt a címet adnám neki, amit a post-nak is. Aztán valami zseniális alcímet.

Miért olyan fontos ez az év? Szerintem a modern filmgyártás legnagyobb fordulópontja, olyan filmek keletkeztek abban az évben, amiket azóta milliók ismernek. 

Mivel nem akarok minden példát lelőni, ezért most csak az 1995-ös Oscar díjátadón mennék végig. 1995-ös, azaz azév februárban osztották.

Legjobb film jelöltek: Forrest Gump, Négy esküvő és egy temetés, Ponyvaregény, A remény rabjai, Kvíz Show. Ebből kettő azóta is az internetes világ 10 legjobb filmje között van, nevezetesen A remény rabjai, és a Ponyvaregény. 

Ebben az évben egyébként a Forrest Gump tarolt, hiszen Robert Zemeckis megnyerte a legjobb rendezőt, és Tom Hanks a legjobb főszereplőt. Legjobb tudomásom szerint az egyetlen színész, aki egymás után kétszer lett legjobb főszereplő (előtte egy évvel megkapta a Philadelphia-ért is). 

Peter Jackson ebebn az évben tört be a köztudatba, egy Oscar jelöléssel, még forgatókönyvíróként, szintén így Paul Attanasio (a Doktor House egyik prducere), Uma Thurman szintén, mint legjobb mellékszereplő, ekkor került először díjközelbe, és így a hírnévhez is közel Brad Pitt (Interjú a vámpírral). 

Milyen filmek voltak még ekkor? Az Oscar mellékkategóriáiban találhatjuk többek között a Féktelenült, A maszkot, a Két tűz közöttet, a Juniort. Apropó maszk. Ebben az évben forgatta le talán a két legjellegzetesebb filmjét Jim Carrey, amiből a másik az Ace Ventura (azt nem jelölték Oscarra, csak ide tartozott).

És akkor ugorjunk ahhoz a részhez, ami nekem leginkább a szívügyem, és nézzük meg a neveket:

  • Hans Zimmer
  • Thomas Newman (*2)
  • Ellioth Goldenthal
  • Alan Silvestri
  • James Newton Howard (betétdalnál)

Ezek a zeneszerzők mind a legjobbak között vannak, és mindnek van zenéje a TOP100-ban. Akárki is csinálja azt a TOP100-at.

Ebben az évben még nem adtak át "mese" díjat, azaz a legjobb animációs film kategóriájában, de azért még ideköhögöm azt az aprócska részletet, hogy a szerintem legjobb Disney film is ebben az évben készült. Remélem kitaláljátok melyik :). Nem ér netezni :P 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbfilmzene.blog.hu/api/trackback/id/tr671652148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása