HTML

Kedvenc zeneszerzőim

2010.05.10. 17:00 Sceurpien

Gondoltam csinálok egy toplistát a kedvenceimről, ami ugyan változhat még sokat (a legjobb tízbe például épp most került be egy új szereplő). Nem mellesleg osztályozom is őket, bár egy kicsit talán szubjektív leszek, ezért akit úgy gondolok, hogy csak a személyes ízlésem miatt került feljebb, azt besötétzöldelem.

Itt vált számomra egyértelművé, hogy nem az számít, kinek hány filmzenés Oscarja van. legalább háromról tudok, aki kettőt tart otthon, és nem sorolom a legjobbak közé...

Tehát...

Aki nincs a listán, az is nagyszerű zeneszerző lehet, de vagy túl öregek már (Nino Rota), vagy egyfilmesek (Bill Conti), vagy egyszerűen csak nem fértek fel (pl. Mychael Danna).

C kategóriásak, azaz egész jók, legalább egy erős filmzenével, azonban vagy túl keveset dolgoznak, vagy túl fiatalok, vagy túl ismeretlenek ahhoz, hogy a jobbak közé kerüljenek.

21. Rachel Portman
A lista egyetlen női tagja. A leghíresebb zenéje talán a Csokoládé.

20. Nicholas Hooper
A legújabb Harry Potter film zenéjéval egy nagy alapot tett le az asztalra.

19. Antonio Pinto
Ő kezeli talán legjobban a gitárt a filmzeneszerzők közül. Óriási is lehetne, ha picit jobban felkapnák, többen foglalkoztatnák.

18. Michael Giacchino
Még fiatal, de majd belenő. Az elmúlt év jó kiugrás volt számára, pláne az Oscar-díjjal együtt.

17. Dario Marianelli
A Vágy és vezeklés óta nagyszerű művésznek tartom, akit megilelt a jó helyezés.

16. Christopher Young
Horrorokba specializálódva, de keveset foglalkoztatva.

15. Alexandre Desplat
Fiatal, de a 2009-es év rajta is sokat hozott, és reméljük az új Harry Potter filmkek zenéje is csak adni fog még a renoméjához.

14. Klaus Badelt
Hans Zimmer egyik tanítványa. Leginkább a Karib tenger kalózai egy miatt ismert. Úgyes srác :)

Nálam valahol itt kezdődik a B kategóriás filmzeneszerzők sora, akiknek nyugodtan a kezükbe lehet adni egy-egy filmet, hogy tessék, ide szerezzetek zenét, és egész jól megtudják oldani. Kiemelkedően jó munkájuk nem sok van, egy-egy ami kifejezetten híres, és talán még egy-egy ami igazán megkapó, de nem is annyira közismertek, maximum egy filmhez köthetőek igazán. 

13. Carter Burwell
Ő kezeli legjobban a zongorát a top zeneszerzők közül. Zseniális, amit azzal művel.

12. Trevor Rabin
Nem tudom, hogy került ide, de néha olyanokat csinál, hogy az észveszejtően TOP100-as filmzene :)

11. Yann Tiersen
Jellegzetes... Amelie óta szigorúan B kategóriás.

10. Alan Silvestri
Forrest Gump, Számkivetett... ő egy igazi Tom Hanks specifikus zenész :).

9. James-Newton Howard
M. Night Shyamalamalamalamlaman házi zeneszerzője, egyúttal a horrorokra specializált zeneszerzők közül a legelőrébb jutott.

8. John Powell
Ő az Így neveld a sárkányod és a Shrek miatt került fel nálam ide, mert mind a kettő egy annyira jó alkotás, hogy nem volt szívem lehagyni. Ő is egyébként Hans Zimmer neveltje, legalábbis részben.

7. James Horner
Egyike a legnagyobbaknak, és ezt a legnagyobb stíúdiók és rendezők is tudják, nem véletlenül az elmúlt 20 év egyik legnépszerűbb zenésze, egyébként James Cameron egyik kedvence (Titanic, Avatar)

6. Clint Mansell
Ő tudja a legkevésbé hatástalan dallamból a legtöbbet kihozni (A pankrátor), és nem mellesleg a világ egyik leghíresebb filmzenéjének szerzője.

5. Howard Shore
A Gyűrűk ura óta nem lehet kihagyni egy Top10-ből sem.

4. Steve Jablonsky
Nekem a Transformers és a Sziget zene is a szívem egyik csücske, épp ezért számomra ő áll a legközelebb a B kategóriások közül ahhoz, hogy legendává váljon.

Dobogó, ami egyben az A kategóriás filmzeneszerzők szűk csoportja. Igazi legendák.

3. Danny Elfman
Számomra ő már legenda. Nem hallottam tőle rossz filmzenét még, sőt mondjuk úgy, hogy még közepeset sem nagyon. Egyedi stílus, jellegzetes művek, nagyszerű ember.

2. John Williams
Néhány éve még egyértelműen első, de már kezd kiöregedni. B kategóriás sosem lesz, csak egyszer majd le fog esni a listáról, mert visszavonul, ha fog egyáltalán. Ő a modern kori filmzeneszerzés egyik, ha nem legnagyobb alakja, aki sok-sok zenésznek utat nyitott ebbe a kategóriába, és talán ő az, aki eladhatóvá tette a filmzenét. Ha ő nem lenne, akkor talán sokkal kevésbé lenne fejlett a zeneművészetnek ez a manapság egyre népszerűbb ága. A legtöbb filmzenei Oscar, és a legtöbb filmzenei Oscar jelölés tulajdonosa.

1. Hans Zimmer
25 éve filmzeneszerző, 20 éve belépett a B kategóriába, azóta pedig évről évre a sjaát hírnevén öregbít. John Williams elé azért került, mert nem félt elvállalni kockázatosabb műveket is. Ő tette naggyá a rajzfilmzenéket azzal, hogy ugyanolyan energiát fektetett bele, mint egy normális filmbe. Ha egy filmes költségvetés megengedheti magának, és épp nincs kéznél specifikusabb zeneszerző, akkor ő az, aki sikerre viszi a filmet, és egy Oscar jelölést legalább hoz, akármilyen rossz is legyen a darab. Bár csak egy aranyszobrocskája van, még simán kiérdemelne néhányat közönségszavazatok alapján.

Különdíj I. : Ennio Morricone. Ő besorolhatatlan. Valamikor A listás volt, mára már ismeretlen, és csak néha tör elő belőle a komponálhatnék. 

Különdíj II. : Vangelis. Ő is besorolhatatlan. A listás talán sosem lett volna nekem, ahhoz túl sok közepes műve van, de minden bizonnyal az egyik legnagyobb filmzeneszerző.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbfilmzene.blog.hu/api/trackback/id/tr31984252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*phX|Hydra 2010.05.18. 14:48:28

James Newton Howard-ot B kategóriába sorolni merő nagyképűség, vagy ismeretlenség.

Sceurpien 2010.05.18. 14:58:56

Mihez képest. Azért John Williams szintjét nem éri el, Hans Zimemr örök favorit, Danny Elfman meg személyes kedvenc. Ez nálam szubjektív. Nálad gondolom Elfman és Howard helyet cserélne, mondjuk. Én sem a falut, sem a jeleket, sem a lány a vízben-t nem szerettem annyira, mint elfman zenéit. És mint látod, a B kategória is illusztris nevekből áll, inkábbb csak anynit jelent, hogy nem a TOP3 :)

*phX|Hydra 2010.05.18. 19:19:49

Tisztában vagyok a szubjektivitás szentségével, de személy szerint az az érzésem, hogy nem ismered Howard scorejait. Pedig napjaink legelismertebb és egyike legtehetségesebb elismert komponistája. Legalább annyi gyönyörű számmal rendelkezve mint Elfmann.

Amúgy hol maradt Basil Poledouris?

Még a blogon sem láttam, pedig ő legalább akkor zeneszerző (volt) hogy a listán fent legyen. Simán a nagyok között van a helye.

Egyébként nagyon jó a blog! Így tovább!

Sceurpien 2010.05.18. 19:24:02

@*phX|Hydra: Ismerek tőle nem egyet :). Basil pedig majd akkor jön, amikor végre befejeztem egy apróságot, amit már régóta meg akarok tenni, és aminek a kapcsán jön majd elő leginkább Morricone újra, és Vangelis is, meg olyanok, akiket meg sem említenék soha.
süti beállítások módosítása