HTML

Filmzene CD-k fucsaságai

2010.02.09. 03:27 Sceurpien

Sziasztok

A múltkori "Mi is az a Soundtrack?" bejegyzés egyfajta folytatásaként fogható fel ez, ahol megpróbálok elmagyarázni néhány dolgot, ami a filmekhez kiadott zenei CD-kkel fordul elő. 

A filmeknek ugye kétféle zenéjük lehet, az egyik a klasszikus filmhez írt zene (Score, lásd. http://legjobbfilmzene.blog.hu/2010/01/31/mi_is_az_a_soundtrack) a másik pedig minden más. 

Most osszuk fel ezt is két kategóriára. Legyen az első az "Original Song" kategória, ez ugyanis az ide tartozó Oscar díj eredeti neve. Ez azt jelenti, hogy a számot a filmhez írták, direktben hozzá tartozik. Ilyenek lehetnek a filmben élőben felcsendülő dalok, filmben énekelt dalok (Mamma Mia, operák és musical-ek alapján készült filmek), valamint például az Enya - May It Be félék, amik a filmhez lettek írva, és előtte máshol meg sem jelentek. Ezekete a zenéket szokták jelölni az említett kategóriában Oscar, Golden Globe és stb díjakra. Ha van egy filmzene CD, ezek a számok felkerülnek rá, bizonyosan, hiszen a filmnek szerves részei. És itt jön az első furcsaság. Képzeljük el, hogy XY együttest megkérrik, hogy írjon egy dalt egy Z filmhez. Nah jó specializáljuk.

Megkérik a Hotplay-t hogy írjanak egy dalt a Gigantikus hógolyóember című filmhez. A Hotplay kap róla szerződést, hogy megírja, ha nem tetszik, a rendező beleszólhat, és biztosan felkerül a zenei CD-re. Meg van a szerződés. Megírják a számot. A rendezőnek tetszik, de nem tudja sehova belerakni. Mit csinál a rendező? (A) Berakja a vége-főcím alá. Rengetegszer van ilyen. És ha oda sem fér be? (B) Kihagyja a filmből. Soha senki nem fogja tudni hozzápárosítani a filmhez, mert nem csendül fel benne, de a pereskedés elkerülése végett, a filmzene CD-re felkerül a zeneszám. 

Az (A) lehetőség nagyon gyakori, lássuk az ominózus May It Be-t. Gyönyörű szám, egyértelműen a filmhez írva, de nem tudod sehova se berakni, így hát berakták a főcím alá, és vágtak hozzá egy Gyűrűk Urás klipet. A (B) lehetőség ritkább, de előfordul.

Mos lépjünk át a másik felére a dolgoknak. Miért NEM kerül fel egy szám a filmzenei CD-re, ha egyszer szerepel a filmben. Mint mondtam, vannak az Original Song-ok, és a nem annyira azok. Lássuk be, ha forgatunk egy filmet most, 2010-ben, és egy jelenethez bevágunk egy Edith Piaf számot, az akármi, csak nem eredeti, azaz original. Ezek a számok szintén szerződések útján kerülnek be a filmekbe. Most egy valóságban megtörtént példa jön, érzékeltetve, hogy ez nem cak a filmekkel van így.

2002 őszén megjelent a GTA: Vice City névre hallgató remekmű. Egy zseniális videójáték, zseniális rádióadókkal, amiket a kocsiban ülve hallgathatsz, rajta zseniális számokkal. A játék kapott két "Original Song"-ot is, ami elég ritka, tapsoljuk meg. Itt is van.
http://legjobbfilmzene.blog.hu/2008/11/29/grand_theft_auto_vice_city_jatekzene

A következő év elején kiadják a játékhoz tartozó zenéket, külön CD-ken a különböző rádió adók adásait. A legnagyobb/legjobb CD a V-Rock névre hallgató adó-é, ami zseniális, és klasszikus zenei válogatás a rock hőskorából, köztük a két original song-gal. Igen ám, csakhogy a CD-ről hiányzik egy dal. A legtöbb ember, pláne a magyarok ekkor hallottak először erről a számról, összefolyt számukra a hangulata a játékkal. Keresik, és nem találják a CDn. Mert nincs rajta. Miért?

A játék készítői ugyanis csak olyan szerződést tudtak "kicsikarni" a szám jogtulajdonosaitól, ami nem teszi lehetővé a szám eladási jogait, tehát nem rakhatja rá nyíltan egy cd-re, csak felhasználhatja a játékban. Ezért nincs fenn a V-Rock cd-n a Quiet Riot száma, a "Cum on feel the noize". 

Kis kiegészítés, hogy a GTA készítők a GTA IV-nél is hasonló helyzetbe kerültek, csak ott korábban. Tudni illik a GTA4 konzolos (X-BOX, PlayStation) verziójában a rádiók több zeneszámot tudnak, mert ott nem volt még a játék része a "vágj össze egy videót funkció", ami alá a játék bármelyik rádiójának bármelyik számát bevághatod, és megoszthatod bárhol. Mivel ez megjelentetésnek számítana, sok előadó zenéit ki kellett venni.

Még egy apró visszaugrás. Mi van akkor ha egy klasszikus filmhez írt zene, egy Score van a CD-n, ami nem is volt a filmben. Erre egyszerű a magyarázat. Hans Zimmer egy átlag filmhez 9-10 órányi filmzenét csinál. És egy átlag film nagyon nem olyan hosszú, viszont a zene rögtön számokba van szedve. Lehet hogy egy szám vége kell, az eleje nem. Lehet hogy egy szám kell, de aztán kivágják a jelenetet. Bármi megtörténhet :).

Remélem válaszoltam a feltett és fel nem tett kérdésekre. További jó netezést, és szavazzatok:

http://legjobbfilmzene.blog.hu/2010/02/07/szavazas_335

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbfilmzene.blog.hu/api/trackback/id/tr381741119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása